Kamionë me porta kontenier

Transport me kontenier

Dërgesat ndërkombëtare të mallrave, veçanërisht në sektorin detar, bazohen kryesisht në transportin e kontenierëve. Këto kontenier janë bërë në madhësi standarde dhe mund të transportohen në mënyrë efikase në distanca të gjata. Ato transferohen nga një mjet transport me kontenier pa u hapur. Kontenierët e standardizuar kanë transformuar industrinë e transportit. Duke lejuar transportin e mallrave me hekurudhë, rrugë dhe anije lehtësisht, pasi kontenierët mund të futen me lehtësi në forma të ndryshme të transportit.

Standardizimi i kontenierëve ka ndihmuar në rritjen e efikasitetit dhe ekonomisë, e cila kalon nëpër sistemet tona të transportit çdo vit.

Pothuajse nga udhëtimi i parë, përdorimi i kësaj metode transporti për mallra u rrit në mënyrë të qëndrueshme. Në vetëm pesë dekada, anijet e kontenierëve do të mbanin rreth 60% të vlerës së mallrave të transportuara përmes detit.

Ideja e përdorimit të disa llojeve të kontenierëve të transportit nuk ishte plotësisht e re. Kutitë e ngjashme me kontenierët modern ishin përdorur për transport të kombinuar hekurudhor dhe kalorës në Angli që në vitin 1792.

Kontenierët mund të lëviznin pa probleme midis anijeve, kamionëve dhe trenave. Kjo do të thjeshtonte të gjithë procesin logjistik. Zbatimi i kësaj ideje çoi në një revolucion në transportin e mallrave dhe tregtinë ndërkombëtare gjatë 50 viteve të ardhshme.
Kjo mënyrë transporti e zhvilluar sjell përfitime të mëdha për tregtinë ndërkombëtare. Në drejtim të zvogëlimit të kostove të transportit, dëmtimit të mallrave dhe vjedhjes. Meqenëse produkti mbetet brenda kontenierit që nga fillimi, atëherë nga prodhuesi te klienti përfundimtar. Zinxhiri i shpërndarjes thjeshtohet dhe secila lëvizje automatizohet falë përdorimit të mjeteve specifike.
Si përfundim, ekziston një gamë e gjerë kontenierësh, të përdorur sipas veçantisë së mallrave: kontenierë në frigorifer, kontenierë tankesh, rafte të sheshta, maja të hapura ose anët e hapura. Kjo metodë e transportit e zhvilluar pas Luftës së Dytë Botërore është më i përdorur në botë. Kjo mund të jetë vendimtar në strategjinë e një procesi të mirë logjistik.

Për më shumë kliko këtu.

Më shumë postime në Portik.al

Previous slide
Next slide